Pieczenie chleba na zakwasie nie jest ani trudne, ani pracochłonne – takie wnioski wyciągnęli uczestnicy warsztatów pieczenia chleba na zakwasie, które w środowe popołudnie (21.05.2014) odbyły się w holu Nowogardzkiego Domu Kultury. Warsztaty towarzyszyły Międzynarodowemu Festiwalowi Filmów Ekologicznych Ekofilm.
Beata Brodzka, która poprowadziła warsztaty, przekonała uczestników, że bez dużej wiedzy teoretycznej oraz umiejętności praktycznych, każdy kto ma choć odrobinę chęci, może upiec zdrowy i smaczny chleb na własne potrzeby. Do jego powstania potrzebna jest tylko mąka, woda, sól, trochę sprzętów kuchennych i jedno najważniejsze: dobre chęci
Warsztaty były okazją, aby zobaczyć niemal wszystkie etapy powstawania pięknego bochenka: od przygotowania zakwasu, przez zaczynienie ciasta i jego rośnięcie, aż do gotowego rumianego chlebka. Warsztaty zakończyły się degustacją przygotowanych przez Beatę Brodzką chlebów. Uczestnicy zajadali się chlebem z czosnkiem, z kminkiem, z orzechami, z żurawiną, dynią i innymi pysznościami, a do domu wrócili wyposażeni w prosty i łatwy przepis na własny chleb domowej produkcji.
SEKRETARIAT tel. 91 39 26 283
FAX 91 39 26 263
poniedziałek-piątek 8.00-16.00
www.ndk.pl
sekretariat@ndk.pl
Nowogardzki Dom Kultury
Plac Wolności 7
72-200 Nowogard
Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej...